sobota, 24. maj 2014

Pečena harisa

Hariso sem prvič pripravila po receptu Novakovih, ki vanjo denejo sveže sestavine (posušene ali sveže čilije brez semen, česen, kumina, sol, rdeča paprika, paradižnikova mezga, kis ali limona, olje, sladka paprika v prahu). Tako pripravljena je res bolj osvežujoča in zdrava, je pa tudi napornejša za občutljivejše želodce. Saj veste kaj lahko naredi svež česen ali pa čili. Zato sem poskusila s predhodnim pečenjem sestavin in harisa je bila odlična. Morda že nekoliko podobna ajvarju.

(Op. Med pisanjem in brskanjem po Novakovih receptih sem odkrila še en njihov recept za hitro hariso: pečeni paprika, paradižnik in česen, sveži ali posušeni čiliji, sveži koriander, koriandrova semena, sol, orientalska kumina, sladka paprika v prahu, limona, oljčno olje).


oljčno olje
4 stroki česna
4 čiliji
sol, poper, začimbe po okusu

Na malo oljčnega olja in na majhnem ognju prepražimo na velike kose narezan česen, toliko, da se zmehča, a ne prepeče. Na električni plošči ali teflonski ponvi spečemo čilije. Pečene denemo za nekaj minut v polivinilno vrečko, potem jih olupimo. Olupljene čilije, česen, sveže oljčno olje, sol poper, lahko pa tudi kakšno začimbo sesekljamo v sekljalniku. Hariso nadevamo v lonček in jo prelijemo z oljčnim oljem. V hladilniku počaka kar nekaj časa. Njeno obstojnost lahko podaljšujemo tudi na način, da skrbimo, da je vedno prelita z oljčnim oljem.

Harisa je nepogrešljiva pri falaflu, sicer pa se odlično poda k tuninem steaku, rostbifu, pečeni vratovini. Z njo pa lahko pekoče začinimo tudi omake za pašte, pri arabiati je skoraj ne moremo pogrešati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar