V tem blogu že najdete zapis grozdna marmelada, takrat sem jo pripravljala z želirnim sredstvom. Tokrat sem imela nekoliko drugačen postopek, zato ga opišem posebej.
Spet smo imeli precej gajbic grozdja, obranega iz
domače nešpricane brajde. Niti ne vem katere sorte je, je pa belo, izjemno
okusno grozdje. Ravno prav sladko.
Najprej osmukamo jagode iz grozdov, izberemo samo lepe in nepoškodovane. Denemo jih v sokovnik in sočimo trikrat. Na koncu tropine še enkrat sočimo preko cedila. Tako bomo izželi iz tropin vso tekočino in zmleto sredico.
Prvi izdelek je svež grozdni sok, ki je čudovit za pitje, a popiti ga moramo v nekaj dneh. Shraniti ga moramo v hladilniku.
Za naslednja dva skozi cedilo precedimo tekočino. Bolj tekoč del v eni skledi zavremo za približno 10 minut in ga pretočimo v steklenice. Če bi želeli imeli bolj trajen izdelek, sok pripravimo z upoštevanjem vseh postopkov pasterizacije. Navodila najdemo v vsakem receptu za pripravo soka. Jaz soka ne redčim z vodo, niti mu ne dodajam sladkorja in drugih sestavin. Ohlajene steklenice s sokom hranim v hladilniku.
Gosti del, ki ostane na cedilu zavremo v drugi skledi, naj vre nekaj časa, toliko da izpari nekaj tekočine. Potem ga predevamo v kozarčke za marmelado. Tudi tu ne izvajam postopkov pasterizacije, niti ne dodajam sladkorja ali kakšnih drugih sestavin. Zato kozarčke hranim v hladilniku.
Ni komentarjev:
Objavite komentar