Orada ali zlatobrv (lat. Sparus aurata, hr. orada, komarča, fr. dorade, nem. Goldbrasse,
šp. dorada, en. gilt-head bream, it. orata) je poleg brancina verjetno
riba, ki jo največkrat jemo po restavracijah. Gotovo tudi zato, ker ju gojijo
in sta zato kot porcijska riba največkrat na krožnikih gostiln.
Če smo že v delu bloga, ki med drugim opisuje tudi shranjevanje živil, še napišimo, da je belo ribo najbolje shraniti na način, da jo zamrznemo. Pri tem je pogoj, da je riba popolnoma sveža in, da jo zamrznemo neočiščeno. Odmrznemo pa jo tako, da jo denemo v slano vodo, Res se obnese.
Če smo že v delu bloga, ki med drugim opisuje tudi shranjevanje živil, še napišimo, da je belo ribo najbolje shraniti na način, da jo zamrznemo. Pri tem je pogoj, da je riba popolnoma sveža in, da jo zamrznemo neočiščeno. Odmrznemo pa jo tako, da jo denemo v slano vodo, Res se obnese.
Orada je odlična na žaru ali v pečici. Najboljša je
brez kakšnih dodatkov, ker ima meso, ki je odlično samo po sebi. Ne potrebuje
nobenih začimb, ki bi zakrile njen prvoten okus. Samo oljčno olje in pri peki
na žaru vejico rožmarina, s katero jo mažemo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar