sobota, 19. december 2015

Batata

Lat. Ipomoea batatas, an. sweet potato, šp. batata, it. patata dolce, fr. la patate douce, nem. die Süßkartoffel, hr. batat.
V slovenski različici wikipedije piše, da je batata gomoljast slak iz tropske Amerike. Batatovi gomolji so zelo podobni krompirju, vendar imajo debelejšo lupino. Krhko meso razpade med kuhanjem v mehko kašo. Sladka batata so bodisi oranžne, bele ali rumene barve in imajo okus po kostanju. Nekatere sorte imajo suho, mokasto meso in svetlo rjavo lupino, druge spet so sočne in rdečkasto rjave. Batato pogosto zamenjujejo z jamom, ki je iz druge botanične skupine. V primerjavi z njim je batata bolj sladka.
Piše tudi, da so batate primernejše za kuhanje, pečenje in pretlačevanje kakor za pečenje v ponvi. Ocvrte so okusna različica pomfrija. Naravno sladkobo batat poudarimo, če dodamo sladkor ali med in sladke začimbe. Tradicionalna jed na ameriški zahvalni dan so s pomarančnim sokom in rjavim sladkorjem »kandirane« batate. Iz sladkega batatovega mesa pripravljamo slastne pireje za sladke in pikantne pite, pudinge in kruh.



V tem blogu smo jih že spekli v pečici, pripravili pa smo tudi pire.

Ni komentarjev:

Objavite komentar