V tem blogu smo figovo marmelado že obdelali. Bila
je bolj klasična, tista gosta, rjava, bolj sladka. Ta pa je narejena iz pravkar
utrganih domačih fig, z zelo malo sladkorja in manj časa kuhana. Zato je bolj
zelena. Je pa za moj okus odlična, precej boljša od klasične, ki se zaradi
specifičnega okusa in pretirane sladkosti običajno še dolgo časa valja po hladilniku. Piko na i džemu, je dala
prijateljica, ki je bila na obisku v Istri. Ko je bil džem že v kozarčkih, je v
enega vtaknila nekaj sivkinih cvetov, v drugega nekaj rožmarinovih iglic in
tretjega melisinih lističev. V vsak kozarček je po vrhu polila še žličko ali
dve ruma.
fige
sladkor
cvetovi sivke/rožmarin/lističi melise
malo ruma
Fige narežemo na kockice in jih skupaj s sladkorjem
ob stalnem mešanju kuhljamo nekaj časa, a ne več kot pol ure. Džem nadevamo v
kozarčke, vanj vtaknemo sivko, rožmarin ali lističe melise ter po vrhu polijemo
žličko ali dve ruma. Kozarce zapremo, ohladimo in jih hranimo v hladilniku (ker
je manj sladkorja in, ker džema nismo kuhali prav dolgo).
Ni komentarjev:
Objavite komentar