torek, 2. avgust 2016

Domač figov džem

V tem blogu smo figovo marmelado že obdelali. Bila je bolj klasična, tista gosta, rjava, bolj sladka. Ta pa je narejena iz pravkar utrganih domačih fig, z zelo malo sladkorja in manj časa kuhana. Zato je bolj zelena. Je pa za moj okus odlična, precej boljša od klasične, ki se zaradi specifičnega okusa in pretirane sladkosti običajno še dolgo časa  valja po hladilniku. Piko na i džemu, je dala prijateljica, ki je bila na obisku v Istri. Ko je bil džem že v kozarčkih, je v enega vtaknila nekaj sivkinih cvetov, v drugega nekaj rožmarinovih iglic in tretjega melisinih lističev. V vsak kozarček je po vrhu polila še žličko ali dve ruma.


fige
sladkor
cvetovi sivke/rožmarin/lističi melise
malo ruma

Fige narežemo na kockice in jih skupaj s sladkorjem ob stalnem mešanju kuhljamo nekaj časa, a ne več kot pol ure. Džem nadevamo v kozarčke, vanj vtaknemo sivko, rožmarin ali lističe melise ter po vrhu polijemo žličko ali dve ruma. Kozarce zapremo, ohladimo in jih hranimo v hladilniku (ker je manj sladkorja in, ker džema nismo kuhali prav dolgo).

Ni komentarjev:

Objavite komentar