Sl. tudi luben. lat. Dicentrarchus labrax, hrv. brancin, fr. bar, nem. der Europaeicher Wolfbarch, šp. el robalo, la lubina, it. branzino, spignola, ragno, ang. european seabass.
(sliko vstavim kasneje)
Običajno do 80 cm velika riba, svinčenosivega hrbta
in srebrno belega trebuha. Na koncu škržnega poklopca ima črnkasto pego. Ima
izrazito bočno črto in nazobčan predskržni poklopec ter navzgor štrleč gobec. Ima
odlično belo meso, brancin je dober vir kalcija. Živi na peščenem dnu do 100 m
globoko, prihaja tudi v rečna ustja.
Marjuča Offizia pravi tudi, da ga lahko skuhamo,
spečemo v pečici ali na žaru, nikakor pa ga ne cvremo. Pravi namreč, da skupaj
z orado in zobatcem spada med najboljše ribe in si res ne zasluži tako »prostaškega«
konca. J
Ni komentarjev:
Objavite komentar