torek, 23. april 2013

Jagodno jagodna marmelada

Zakaj jagodno jagodna? Ker sem uporabila dve vrsti jagod. Vrtne in gozdne. Marmelade si vedno nakuham in jih potem vsako jutro z užitkom jem za zajtrk. Na svojem kruhu. Polnozrnatem, pirinem, rženem ali ajdovem. Včasih tudi na belem ali koruznem.
Marmelado običajno pripravljam z manj sladkorja in uporabim malce želirnega sredstva, da lahko z manj kuhanja plodovi ostanejo bolj čvrsti in imajo še intrinzični okus po sadju. Ker ni prav dolgo kuhana in ne vsebuje konzervansov, jo običajno pripravljam v manjših količinah, za kozarec ali dva. Zaradi istega razloga jo hranim v hladilniku.
Če se želite izogniti tem sredstvom, pa dodajte več sladkorja in kuhajte malo dlje. Količin v recept ne bom pisala. Vse je odvisno od okusa. Okusi pa so različni.


vrtne jagode
gozdne jagode
sladkor
želirno sredstvo

Gozdne in narezane vrtne jagode denemo v lonec, posujemo s sladkorjem, dodamo malce želirnega sredstva in kuhamo približno deset minut. Nekateri svetujejo pobiranje pen, jaz tega ne počnem. Marmelado nadevamo v kozarce, pustimo da se ohladijo in jih zložimo v hladilnik.

Ni komentarjev:

Objavite komentar