sobota, 4. maj 2013

Marmelada iz posušenih kakijev


Po odlično uspeli marmeladi iz suhih sliv, sem se lotila še poskusa priprave marmelade iz posušenih kakijev. V istrski kuhinji je sicer znana različica iz svežih sadežev, a zakaj ne bi malo eksperimentirali? Rezultat vam zaupam po jutrišnjem zajtrku, danes pa le recept. Morda bom samo eno noč prespala v dobri veri, da je marmelada dobra. Medtem pa naj počiva na hladnem.


posušeni kakiji
pomarančni sok
sladkor
cimet
klinčki
rum
(Količino posameznih sestavin dodajamo po občutku.)

Posušene kakije namočimo v vrelo vodo in jih tam pustimo dokler se voda ne ohladi, najbolje pa kar čez noč. Kakije odcedimo in jih nasekljamo najprej na roko, potem pa jih skupaj s pomarančnim sokom sesekljamo še s paličnim mešalnikom. Zmes denemo na ogenj, dodamo sladkor, cimet in klinčke. Če je zmes pregosta dodajamo še soka,  Želirnega sredstva ne potrebujemo, ker imajo kakiji dovolj pektina. Marmelada naj vre petnajst minut. Dodamo šilce ali dva ruma in kuhamo še nekaj časa do primerne gostote. Marmelado nadevamo v kozarce in nestrpno čakamo do naslednjega zajtrka, da poskusimo kaj se je izcimilo iz naše kuharije.
(Pripis naslednje jutro: Odlična je!)

Ni komentarjev:

Objavite komentar