Po odlično uspeli marmeladi iz suhih sliv, sem se
lotila še poskusa priprave marmelade iz posušenih kakijev. V istrski kuhinji je
sicer znana različica iz svežih sadežev, a zakaj ne bi malo eksperimentirali?
Rezultat vam zaupam po jutrišnjem zajtrku, danes pa le recept. Morda bom samo
eno noč prespala v dobri veri, da je marmelada dobra. Medtem pa naj počiva na
hladnem.
posušeni kakiji
pomarančni sok
sladkor
cimet
klinčki
rum
(Količino posameznih sestavin dodajamo po občutku.)
Posušene kakije namočimo v vrelo vodo in jih tam
pustimo dokler se voda ne ohladi, najbolje pa kar čez noč. Kakije odcedimo in
jih nasekljamo najprej na roko, potem pa jih skupaj s pomarančnim sokom
sesekljamo še s paličnim mešalnikom. Zmes denemo na ogenj, dodamo sladkor,
cimet in klinčke. Če je zmes pregosta dodajamo še soka, Želirnega sredstva ne potrebujemo, ker imajo
kakiji dovolj pektina. Marmelada naj vre petnajst minut. Dodamo šilce ali dva
ruma in kuhamo še nekaj časa do primerne gostote. Marmelado nadevamo v kozarce
in nestrpno čakamo do naslednjega zajtrka, da poskusimo kaj se je izcimilo iz
naše kuharije.
(Pripis naslednje jutro: Odlična je!)
(Pripis naslednje jutro: Odlična je!)
Ni komentarjev:
Objavite komentar