Pekmez od suvih šljiva. Marmelad skoraj ne kupim več v trgovini, ker si jih raje pripravim sama. Sveže. Pozimi, ko nimamo prave izbire svežega okusnega sadja, ki je zraslo na soncu, si lahko pripravimo marmelado iz posušenih sadežev.
suhe slive
sladkor
malo želirnega sredstva
šilce ruma, po okusu
Slive denemo v vrelo vodo. Naj je bo toliko, da bodo prekrite. Namakamo jih toliko časa, da se voda ohladi. Nato jih odcedimo in nasekljamo. Lahko tudi kar s paličnim mešalnikom. Če je masa pregosta, dodamo še nekaj vode. Lahko tudi tiste v kateri smo namakali slive. Maso nato denemo v lonec, dodamo sladkor in malo ruma po okusu. Po potrebi tudi malenkost želirnega sredstva. Kuhamo po občutku. Vsaj toliko časa, da je gostota marmelade primerna. To zmes lahko uporabimo tudi za pripravo omake, ki se poda k divjačini.
Ni komentarjev:
Objavite komentar