sreda, 16. oktober 2013

Svež grozdni sok

Pravzaprav tole ni ravno za v »živashranjuje«, ker tale sok zdrži le nekaj dni v hladilniku. Saj veste, kvasovke, vrenje in na koncu alkohol. Tale sok tudi ni nevemkakšna pogruntavščina. Je pač grozdje, mehansko sočeno v sokovniku, brez toplotne obdelave.
Najbrž se je tudi vam že zgodilo, čeprav nimate svojega vinograda ali vsaj trte, da ste dobili gajbico ali dve polno domačega sladkega grozdja. Ker je seveda težko vse to použiti, je kaj primerno iz tega pripraviti sveži sok. Res je dober in prav nič trpek, čeprav bi se to morda pričakovalo zaradi mletja koščic ob sočenju gozdnih jagod.


Grozdne jagode potrgamo iz pecljev in jih obdelamo v sokovniku. Ker v tropinah sokovnika običajno ostane še kar veliko tekočine, jih lahko še dvakrat vrnemo v sočenje. Iz sokovnika bo priteklo še kar nekaj soka. Največ dela bomo imeli pri pobiranju pen iz površine bistrega soka, ki pa jih lahko mirno popijemo, ker so ravno tako dobre. Na koncu si pomagamo še tako, da tekočino precedimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar