Po domače marela. Po latinsko Macrolepiota procera. Raste od junija do novembra na svetlih
gozdnih tratah, jasah ter na obgozdnih travnikih. Običajno jo najdemo na
peščenem zemljišču med praprotjo, posamezno ali v manjših skupinah. Klobuk pri
mladi gobi je jajčast, pozneje razpet kot dežnik. Potresen je z luskami,
kosmiči, je belkasto in rožnato rjav, v sredini temnejši. Premer klobuka do 30
cm. Lističi so beli - gosti, mesnati, prosti in pritrjeni na kocen. Kocen je
belkasto sivo rjav, progast z rožnato rjavimi luskinami. V podgobju je
gomoljasto odebeljen. Je votel, zelo visok in vitek. Pri razprostrtem klobuku
nosi prosto gibljiv obroček. Meso je nežno belo, v klobuku mehko. Ima okus po
lešnikih in orehih (glede na zemljišče) in duh po mleku.
Moramo pa paziti, da je ne zamenjamo z rdečečnim dežnikom (Macrolepiota rhacodes), ki ima nekoliko rdečkasto meso, če jo podrgnemo po steblu.
Moramo pa paziti, da je ne zamenjamo z rdečečnim dežnikom (Macrolepiota rhacodes), ki ima nekoliko rdečkasto meso, če jo podrgnemo po steblu.
Uporabljamo mlade dežnikarice in to samo klobuke.
Zelo dobra je pečena, dušena, ocvrta ali pa v juhi. Ni dobra za konzerviranje,
odlično pa se zmrzuje. Zamrznemo jo kar svežo, odmrznemo pa tako, da jo kar
zamrznjeno denemo na vroče olje.
Ni komentarjev:
Objavite komentar