sreda, 30. september 2015

Chutney iz zelenega paradižnika

Prijazna soseda mi je prinesla celo gajbico zelenih paradižnikov, tistih, ki ne bi imeli priložnosti, da dozorijo v tem rastnem obdobju. Za nekaj dni sem jih poskusila še zoreti in mehčati na soncu, a se ni obneslo. Začeli so rjaveti. Kljub temu sem jih večino rešila in skuhala okusen čatni, ki se odlično poda k pašteti, divjačini in nasploh mesu. Skuhala sem ga po receptu izpred dvajsetih let, ki mi ga je posodila soseda (Domače dobrote iz kozarca, priloga Naše žene, 9/96), le da paradižnika nisem marinirala preko noči, ampak vse sestavine skuhala v marmelado, kot običajno.


1 kg zelenega paradižnika
1 neškropljena limona
3 dag sveže ingverjeve korenike
1 kg sladkorja
1 vrečka želicina

Paradižnik operemo in odcedimo. Izrežemo nastavke za pecelj. Paradižnik narežemo na prav majhne kocke. Limono operemo v topli vodi, do suhega obrišemo in zelo tanko olupimo. Lupino narežemo na ozke rezance. Ingverjevo korenino olupimo in naribamo. V skledo nasujemo sladkor in ga dobro zmešamo z želicinom. Dodamo paradižnik, limonino lupino in ingver ter dobro zmešamo. Skledo pokrijemo in pustimo čez noč. Naslednji dan mešanici prilijemo 5 žlic limoninega soka, vse supaj pretresemo v kozico in med mešanjem zavremo. Masa naj 4 minute močno vre. Vročo marmelad takoj zdevamo v pripravljene kozarčke in neprodušno zapremo. Kozarčke ohladimo in spravimo a hladnem. Tako lahko zelo dobro porabimo paradižnik, ki mu ni uspelo dozoreti.


Ni komentarjev:

Objavite komentar