Prijazna soseda mi je prinesla celo gajbico zelenih
paradižnikov, tistih, ki ne bi imeli priložnosti, da dozorijo v tem rastnem
obdobju. Za nekaj dni sem jih poskusila še zoreti in mehčati na soncu, a se ni
obneslo. Začeli so rjaveti. Kljub temu sem jih večino rešila in skuhala okusen
čatni, ki se odlično poda k pašteti, divjačini in nasploh mesu. Skuhala sem ga
po receptu izpred dvajsetih let, ki mi ga je posodila soseda (Domače dobrote iz
kozarca, priloga Naše žene, 9/96), le da paradižnika nisem marinirala preko
noči, ampak vse sestavine skuhala v marmelado, kot običajno.
1 kg zelenega paradižnika
1 neškropljena limona
3 dag sveže ingverjeve korenike
1 kg sladkorja
1 vrečka želicina
Paradižnik operemo in odcedimo. Izrežemo nastavke
za pecelj. Paradižnik narežemo na prav majhne kocke. Limono operemo v topli
vodi, do suhega obrišemo in zelo tanko olupimo. Lupino narežemo na ozke
rezance. Ingverjevo korenino olupimo in naribamo. V skledo nasujemo sladkor in
ga dobro zmešamo z želicinom. Dodamo paradižnik, limonino lupino in ingver ter
dobro zmešamo. Skledo pokrijemo in pustimo čez noč. Naslednji dan mešanici
prilijemo 5 žlic limoninega soka, vse supaj pretresemo v kozico in med mešanjem
zavremo. Masa naj 4 minute močno vre. Vročo marmelad takoj zdevamo v
pripravljene kozarčke in neprodušno zapremo. Kozarčke ohladimo in spravimo a
hladnem. Tako lahko zelo dobro porabimo paradižnik, ki mu ni uspelo dozoreti.
Ni komentarjev:
Objavite komentar