Tako ji rečejo v Istri, pri nas pa
Izabela. Vrsta grozdja, ki raste na brajdah ob hišah.
Prijazna soseda je spet prinesla
gajbico grozdja, nekaj smo ga pozobali, nekaj pa sem se ga odločila skuhati v
džem. Ne torej neke vrste marmelade oz. želeja iz grozdnega soka, ki sem ga v
tem blogu že pripravljala, ampak džema, skuhanega iz jagod. Najzamudnejši je
bil prvi del priprave – rezanje sadežev na polovico in izkoščičevanje. Za to si
morate vzeti čas. Boste pa nagrajeni z izjemnim džemom. Med mojimi v blogu sta
si dva prislužila to priznanje. Tale iz fragole in mandarinin. Prav posebno
veselje so jutranje misli na zajtrk z dobrim kruhom ali rogljičkom, maslom in domačo
marmelado. Lep začetek dneva.
grozdje vrste Izabela
želin
Grozdne jagode osmukamo in
operemo. Vsako jagodo prerežemo in iz nje odstranimo koščice. Kuhamo, dokler se
lupinice ne zmehčajo, zadnje tri minute pa vmešamo še primerno količino želina.
Nobenega sladkorja, ker je grozdje že samo po sebi dovolj sladko. Vreli džem
nalijemo v kozarce in jih dobro zapremo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar