sreda, 16. september 2015

Šalša iz melancan

Omaka iz jajčevcev. Jesen je čas, ko se nam na kuhinjskem pultu kopičijo darovi narave. Sadje in zelenjava, ki jih ne moremo sproti porabiti za obroke domače družine. Škoda je, da bi presežke okusnih živil, ki smo jih dobili od sosedov ali pa sorodnikov z dežele, zavrgli. Zato jim seveda na nek način podaljšamo uporabnost. Melancane sem pripravila kot omako za testenine, ki jo lahko pogreto uporabimo kot tako, lahko pa jo še dopolnimo še s kakšno sestavino.


Za dva lončka ali za 4 osebe
oljčno olje               
1 jajčevec
4 stroki česna
1 bučka
3 paradižniki
sol, poper
peteršilj
sveže mediteranske začimbe
(če želimo pekočo omako, dodamo še 1 čili)

Na malo oljčnega olja prepražimo olupljen na kockice narezan jačevec in na večje kose narezan česen (ter na kolobarčke narezan čili, če smo se tako odločili). Ko česen zadiši (pazimo, da ne porjavi), dodamo na kocke narezan olupljen paradižnik in nekoliko kasneje še na rezine narezano olupljeno bučko. Dodamo peteršilj in začimbe ter dušimo kakšnih 15 minut. Omako pretlačimo, jo še malo prevremo in še vročo nadevamo v kozarčke. Po vrhu prelijemo z olivnim oljem, da popolnoma prekrije omako. Ko se ohladi, kozarčke shranimo v hladilniku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar