Ena izmed najljubših. V trgovini jo težko
najdeš, pa tudi doma jo redko pripravimo. Češnje so v zadnjih časih precej
dražje. Ne vem, ali zaradi kapitalizma ali pa zaradi Evropske unije. Letos pa
nas je na domačem vrtu narava bogato obdarila. Naša češnja hrustavka, ki ima to
smolo, da cveti kasneje, kot češnji na levem in desnem sosedovem vrtu, je
običajno rodila precej slabše. Najbrž tudi zato, ker so čebele pridno letale
med češnjami levo in desno, naša pa je cvetela sama. V najboljšem primeru smo
lahko obrali kakšnih trideset češenj in z zavistjo pogledovali proti sosedovim,
kjer so se veje šibile od rdečih sadežev. Letos pa je bilo drugače. Vremenski
pogoji ob cvetenju so bili ugodnejši za našo. Sosedi so imeli malo, mi pa na
naši mali češnji toliko, da jih v treh večerih nisem uspela pobrati.
češnje
sladkor
nekaj žlic limone
želirno sredstvo
Brez zamere, ker nisem napisale točne količine
sestavin. Tudi sama namreč nikoli ne tehtam in merim sestavin za marmelado.
Vedno dam po občutku. Manj sladkorja, kot je v običajnih marmeladah. Pa tudi
manj želirnega sredstva. Če je sploh potrebno. Pri češnjah verjetno da. Tudi
časa kuhanja vam ne bom priporočila. Ker ga tudi po občutku prilagodim
konkretni marmeladi. Torej vam kaj dosti nisem pomagala. Ampak, lahko pa
naredite marmelado, ki bo samo vaša.
Ni komentarjev:
Objavite komentar