sobota, 22. junij 2013

Češnjeva marmelada

Ena izmed najljubših. V trgovini jo težko najdeš, pa tudi doma jo redko pripravimo. Češnje so v zadnjih časih precej dražje. Ne vem, ali zaradi kapitalizma ali pa zaradi Evropske unije. Letos pa nas je na domačem vrtu narava bogato obdarila. Naša češnja hrustavka, ki ima to smolo, da cveti kasneje, kot češnji na levem in desnem sosedovem vrtu, je običajno rodila precej slabše. Najbrž tudi zato, ker so čebele pridno letale med češnjami levo in desno, naša pa je cvetela sama. V najboljšem primeru smo lahko obrali kakšnih trideset češenj in z zavistjo pogledovali proti sosedovim, kjer so se veje šibile od rdečih sadežev. Letos pa je bilo drugače. Vremenski pogoji ob cvetenju so bili ugodnejši za našo. Sosedi so imeli malo, mi pa na naši mali češnji toliko, da jih v treh večerih nisem uspela pobrati.


češnje
sladkor
nekaj žlic limone
želirno sredstvo

Brez zamere, ker nisem napisale točne količine sestavin. Tudi sama namreč nikoli ne tehtam in merim sestavin za marmelado. Vedno dam po občutku. Manj sladkorja, kot je v običajnih marmeladah. Pa tudi manj želirnega sredstva. Če je sploh potrebno. Pri češnjah verjetno da. Tudi časa kuhanja vam ne bom priporočila. Ker ga tudi po občutku prilagodim konkretni marmeladi. Torej vam kaj dosti nisem pomagala. Ampak, lahko pa naredite marmelado, ki bo samo vaša.

Ni komentarjev:

Objavite komentar