nedelja, 6. april 2014

Džem iz mandarin

Pa ne iz katerihkoli. Iz tistih, ki so zrasle na vrtu v kontinentalnem podnebju. Pozimi so sicer najhujši mraz odvegetirale znotraj. A le najhujšega, ker je v notranjih prostorih premalo vlage in se kljub rednemu zalivanju in pršenju citrusom kaj hitro začnejo sušiti listi. Te mandarinice so čudovite. Dehteče, ko jih utrgaš in dišeče, ko jih kuhaš. Malo bolj kisle, ko jih ješ, a nič hudega. Gotovo pa boljše od vseh tistih, ki jih je moč dobiti na policah trgovin. Razen hrvaških iz doline Neretve. Te so seveda tudi dobre.
Marmelada iz domačih mandarin je vsako leto prava poslastica. Ni je boljše. A žal je ni več kot za dva majhna lončka. Količina je pač primerna letini na moji mandarini.


bio mandarine
sladkor
želirno sredstvo

Mandarine kljub temu, da so bio, dobro zdrgnemo z vročo vodo. Olupke narežemo na tanke trakove in jih trikrat prevremo tako, da vsakič zamenjamo vodo. Meso mandarin narežemo na manjše koščke (vsak reženj narežemo na tri dele) in jih skupaj s sladkorjem in želirnim sredstvom kuhljamo kakšne pol ure. Če je zadeva pregosta lahko dodamo še sok mandarine ali dveh. Zadnjih deset minut kuhanja dodamo še odcejene lupinice. Vse skupaj napolnimo v kozarce in jih dobro zapremo. Naslednje jutro lahko že uživamo ob odličnem džemu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar