sobota, 29. november 2014

Kaki

Kaki (lat. Diospyros kaki, an.  Japanese ali Kaki ali Asioan Persimmon, šp. el caqui, it. Il cachi, fr. le Plaqueminier, hr. kaki jabuka, nem. die Kaki) od nekdaj velja za hrano bogov (v grščini Διος πυρος) in prihaja iz vzhodne Azije, kjer so ga Kitajci gojili že pred 2000 leti (drevo 柿子 shizishu, sadež 柿子 shizi). V Evropo so ga prinesli okoli leta 1870. Bogat je z vitamini (predvsem A in C) ter minerali (kalij, kalcij, fosfor in železo).
Kaki v povezavi s kuharijo sem prvič srečala pri pouku gospodinjstva v osnovni šoli, ko smo pripravljali skutno kremo s kakijem. Še vedno se spomnim mamljivega okusa, ki se mu ni moč upreti. Bila je pripravljena iz kakijev, sladkorja, najbrž tudi nekaj vaniljinega, skute ter kisle in sladke smetane.


V temle blogu najdete recepta za :
V blogu »živakuha« pa najdete recepte:
v  panakoto s kakijevo marmelado
pito s kakijevo marmelado
vkaki s smetano
vkakijeva krema
vvaniljev puding s kakijevo kremo

Ni komentarjev:

Objavite komentar