Kutina (lat. Cydonia oblonga, hrv. Dunja tudi Kunja, šp. membrillo ali tudi
mebrillero) je eden izmed sadežev, ki jih jeseni včasih
dobimo v za gospodinjstvo velikih količinah. To je namreč precej poseben sadež,
ki se mu moramo nekoliko posvetiti z obdelavo, preden ga lahko uživamo. V Istri
nas soseda preko njive običajno povabi, da ji pomagamo pri klestenju sadežev z
drevesa ter, da si naberemo svoj delež.
Plodovi imajo po obiranju
še nekakšno žametasto oblogo, zato jih najprej operemo in zdrgnemo s krpo.
Dobro jih je čim prej na nek način shraniti, ker običajno že po nekaj dneh, ko
so z drevesa, proces gnitja hitro napreduje. Za shranjevanje jih lahko pripravimo na tri načine - s pečenjem celih sadežev. s pečenjem kosov v pečici
ali pa s kuhanjem v oslajeni vodi. S kuhanjem v oslajeni vodi dobimo kompot, lahko pa kuhane sadeže odcedimo in pretlačimo v pire. Zamrznjen pire mirno počaka nekaj mesecev v zamrzovalniku in je idealna sestavina za pripravo sladic. Na primer pite s kutinovim pirejem.
Lahko pa pripravimo tudi kutinov sok in kutinov sir.
Lahko pa pripravimo tudi kutinov sok in kutinov sir.
Sicer pa se kutina odlično obnese kot dodatek kompotom, pitam, krostatam, štrudljem, lahko pa jih pripravimo kot desert s teranom.
Recepti s kutino, ki jih najdete v temle blogu:
Recepti s kutino, ki jih najdete v temle blogu:
V blogu »živakuha« pa najdete recepte:
Ni komentarjev:
Objavite komentar