ponedeljek, 8. junij 2015

Mala pokrovača

(lat. Chlamys varia; sl.Istra petelinček kaneštrel; hr. mala kapica, mala pokrovača hr.Istra kaneštrela; it. canestrello; nem. Bunte Kammmuschel; an. varieagated scallop)

Nisem popolnoma prepričana, če sem našla pravo latinsko ime. V knjigi, ki prikazuje morski svet Jadrana je namreč poimenovana kot Chlamys varia, v tisti Marjuče Offizia pa kot Pecten opercularis oziroma Pecten varia. Hrvaška in italijanska imena za to školjko pa so v obeh virih zapisana enako. V puljski ribarnici smo jo našli kot kaneštrelo. Je podobna kot pokrovača, samo manjša, velika največ 8 centimetrov. Meso je podobno okusno kot pri njeni veliki sestri Pecten jacobaeus, tudi pripravljamo jih podobno, le da jih zaradi majhnost pustimo v lupinah. 


Lahko jih gratiniramo, pražimo, pripravljamo v omaki, rižoti ali pa na žaru. Mi smo jih tokrat v družbi še z nekaterimi morskimi plodovi pripravili s špageti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar