(lat. Chlamys
varia; sl.Istra petelinček kaneštrel; hr. mala kapica, mala pokrovača hr.Istra
kaneštrela; it. canestrello; nem. Bunte Kammmuschel; an. varieagated scallop)
Nisem popolnoma prepričana, če sem našla pravo
latinsko ime. V knjigi, ki prikazuje morski svet Jadrana je namreč poimenovana
kot Chlamys varia, v tisti Marjuče Offizia pa kot Pecten opercularis oziroma
Pecten varia. Hrvaška in italijanska imena za to školjko pa so v obeh virih
zapisana enako. V puljski ribarnici smo jo našli kot kaneštrelo. Je podobna kot
pokrovača, samo manjša, velika največ 8 centimetrov. Meso je podobno okusno kot
pri njeni veliki sestri Pecten jacobaeus, tudi pripravljamo jih podobno, le da
jih zaradi majhnost pustimo v lupinah.
Lahko jih gratiniramo, pražimo,
pripravljamo v omaki, rižoti ali pa na žaru. Mi smo jih tokrat v družbi še z
nekaterimi morskimi plodovi pripravili s špageti.
Ni komentarjev:
Objavite komentar