ponedeljek, 18. marec 2013

Rdeči ribez

Rdeči ribez (lat. Ribes) je v osnovi precej kislo grozdičje. Zato kaže biti previden pri njegovi uporabi. Pripravljala sem ga že v štrudlu, piti, marmeladi, uporabila pri huzarskih krapkih in še kje. Pri zavitku in piti se ne obnese najbolje, če ga uporabimo kot takega. Kaj lahko se nam namreč lahko zgodi, da imamo po konzumiranju težave s kislino v želodcu. Zato v pitah običajno k ribezu dodajajo marcipan, mandlje lahko pa tudi kakšno drugo sestavino, ki nevtralizira kislost. Glede štrudla pa še nisem razmislila, kako ga pripraviti. Prav z njim imam namreč kislo izkušnjo. V marmeladi se obnese, saj je združen s sladkorjem. Za huzarske krapke (piškoti) pa je idealen, ker za zaokrožen okus potrebujejo kislo marmelado. 


rdeči ribez
sladkor
želirno sredstvo

Količino posameznih sestavin doziramo po občutku. Odvisno od tega, če želimo bolj ali manj sladko marmelado oz. bolj ali manj tekočo in kakšne vrste želirno sredstvo bomo uporabili. Tudi dolžina kuhanja zavisi od naše predstave o končnem izdelku. Nisem vam kaj dosti povedala, a kuhanje marmelade ni lekarniška dejavnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar