Josta je križanka med črnim ribezom in kosmuljo.
Njen značilen sladek, a nekoliko kiselkast okus je odlična osnova za razne
vlagateljske podvige. Tako sem letos naredila tudi poskus z likerjem. Liker se
še medi, zato bom tale stavek ob pravem času zamenjala z oceno likerja (opomba čez slaba dva meseca: liker je odličen).
Zaenkrat pa le recept, ki sem ga izvedla iz recepta za borovničevec. Josta
namreč v tem času prehaja tudi v osrednji Sloveniji že h koncu zorenja.
¾ kozarčka očiščene joste
¼ kg sladkorja
malo manj kot en liter sadnega šnopsa
Josto in sladkor zamešamo v litrskem kozarcu za
vlaganje in ga postavimo na sonce za kakšen teden. Vmes malo pretresamo, da se
sladkor popolnoma stopi. Po tem ga dopolnimo s šnopsom do vrha ion ga postavimo
v shrambo. Tam naj počaka še kakšen mesec ali dva.
Ni komentarjev:
Objavite komentar