ponedeljek, 22. julij 2013

Jostin liker

Josta je križanka med črnim ribezom in kosmuljo. Njen značilen sladek, a nekoliko kiselkast okus je odlična osnova za razne vlagateljske podvige. Tako sem letos naredila tudi poskus z likerjem. Liker se še medi, zato bom tale stavek ob pravem času zamenjala z oceno likerja (opomba čez slaba dva meseca: liker je odličen). Zaenkrat pa le recept, ki sem ga izvedla iz recepta za borovničevec. Josta namreč v tem času prehaja tudi v osrednji Sloveniji že h koncu zorenja.


¾ kozarčka očiščene joste
¼ kg sladkorja
malo manj kot en liter sadnega šnopsa

Josto in sladkor zamešamo v litrskem kozarcu za vlaganje in ga postavimo na sonce za kakšen teden. Vmes malo pretresamo, da se sladkor popolnoma stopi. Po tem ga dopolnimo s šnopsom do vrha ion ga postavimo v shrambo. Tam naj počaka še kakšen mesec ali dva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar