četrtek, 11. julij 2013

Karamelizirane breskve (medblog)

Zakaj je to medblog, ste se najprej vprašali. Zato, ker ni pravi blog. Ker je predmet tega bloga nastal slučajno, zaradi moje neosredotočenosti na kuho. Zamotil me je namreč film Family man z Nicholasom Cageom. Čeprav sem ga že gledala, ampak saj veste, usedeš se pred teve in se ne spomniš natančno zapleta in razpleta. In gledaš. In pozabiš na skrbno narezane breskvice, ki naj bi se skupaj s sladkorjem kuhljale v kuhinji. Nenadoma te zmoti nenavaden vonj. Sprva ne veš kaj bi bilo in pomisliš, da sosedi spet nekaj čudnega kuhajo. Potem se zaveš, da vonj veje iz domače kuhinje. Preblisk. Marmelada! Breskvice so se zažgale. In zato, ker to ni načrten recept, je to medblog. Kot pri »živazažgehrano«. Takrat je bilo sicer bolj podobno umetnini Julie Child, ker je bila jed zažgana v pečici. Tako, kot je bila takrat sredica pod zažgano skorjo še vedno odlična, tako je tudi tokrat iz zažganih breskev nastala zanimiva karamelizirana sladica. Danes sem jo z užitkom jedla za zajtrk. Brez heca. 


½ kg olupljenih breskev
5 žlic sladkorja

Na kockice narezane breskve in sladkor denemo v kozico. Premešamo in na majhnem ognju kuhljamo dlje kot bi običajno marmelado. Marmelada se mora malo zažgati, tako, da sladkor karamelizira in dobimo značilen okus. Jaz sem pri tem šla še nekoliko dlje, da se je zmes zažgala in črno oprijela kozice. Še vedno je nisem uspela očistiti. Marmelado pa skuham enkrat drugič.

Ni komentarjev:

Objavite komentar