V teh poletnih dneh, ko nam žajbelj na vrtu ali pa
v lončku bujno poganja, bi bilo škoda, da ga poleg sušenja ne porabimo še za
kakšen zdravilen zvarek. Spominjam se čudovitega žajbljevega likerja, ki ga je
pripravila prijetna gospodinja na Malem Lošinju. Gostoljubna družina je
sicer znana po velikem ribiču, ki kroži po lošinjskem arhipelagu in vsako drugo
leto ujame kakšno ribo.
100 lističev žajblja
1 l žganja
300 g sladkorja
2 dl prekuhane vode
Žajbelj skupaj s sladkorjem namočimo v žganju za
tri tedne. Vsake toliko premešamo, da se sladkor raztopi. Po treh tednih žganje
odcedimo in dodamo še prekuhano vodo. Liker je boljši, če nekaj časa stoji.
Slaba dva meseca kasneje: Liker je odličen in je že skoraj pošel. Po njem so posegali tudi pivci, ki to niso. Ker je žajbljev liker pravzaprav zdravilo.
Slaba dva meseca kasneje: Liker je odličen in je že skoraj pošel. Po njem so posegali tudi pivci, ki to niso. Ker je žajbljev liker pravzaprav zdravilo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar