V času trgatve, ko imamo obilico domačega grozdja, ki
ga vsega niti ne utegnemo pozobati, si ga lahko privoščimo še v kakšni drugi
obliki. Poskusila sem z marmelado, morda bi temu lahko rekli tudi žele, a
uporabljam ga za zajtrk kot namaz na kruh (in maslo). Izjemen okus, sladek in
nekoliko kiselkast. Samo naravni okusi.
Seveda ni uporabna za samo za zajtrk. Tudi za
kolače ali pa kot žele. S smetano.
Grozdni sok doma pripravimo kar v sokovniku.
Svežega. Naj vas opozorim, da iz veliko grozdja ne dobite prav veliko, sem pa
tropine v sokovnik vrnila še dvakrat. Te industrijske priprave namreč ne
izsočijo vsega v prvem krogu. Ako pa smo bili na kakšni trgatvi, si domov
prinesemo sok iz preše.
želirno sredstvo
Grozdje je običajno dovolj sladko, zato ne rabimo
dodatnega sladkorja. Sok zavremo, vanj dodamo primerno količino želirnega
sredstva, kuhamo po navodilu iz embalaže. Običajno pet minut. Napolnimo v
kozarčke in čudovita marmelada iz grozdja nas čaka.
Ni komentarjev:
Objavite komentar