Vinska trta (lat. Vitis vinifera, hr. vinova loza, it. vite, nem.
Weinrebe, an. grape vine) je letos popolnoma prekrila že vso pergolo pred hišo.
Ne samo, da daje prijetno senco, tudi grozdja je letos bogato obrodila.
Sladkega grozdja. Še več bi ga, pa je ne špricamo in je del pridelka pobrala
bolezen.
Grozdje ima biblični pomen, v neki hrvaški knjigi jo poleg oljke
uvrščajo med »majke hraniteljice
mediterana« (tam je množina, v slovenščini pa bi bila najbrž uporabljena
dvojina), je pa tudi silno uporabna rastlina. Sveže grozdne jagode, vino,
grozdni sok, marmelada, mlado listje, rozine. Nekje sem prebrala, da moramo
biti pri slednjih previdni pri psih, toksini namreč lahko povzročijo nenadno
odpoved ledvic. Je pa rdeče vino v primernih količinah zelo zdravo za žilje in
srce. Poznan je tako imenovani »francoski
paradoks«. Pri Francozih je namreč zaslediti manjšo pojavnost bolezni srca, ker
pijejo rdeče vino, čeprav zaužijejo precej živalskih maščob.
Ni komentarjev:
Objavite komentar