ponedeljek, 12. avgust 2013

Marelična marmelada

Za marelično marmelado je zelo pomembno, da dobimo domače, sladke, mehke, sočne marelice (lat. Prunus armeniaca, it. albiocco, nem. Aprikose, an. apricot, hrv. marelica, istrsko pa tudi albikoka, armulin). V naših velikih trgovinah v zadnjih letih najdemo večinoma takšne bolj trde in kisle. Te pa niso dobre niti sveže, kaj šele za marmelado. Jaz sem jih dobila na puljski tržnici. Ne popolne oblike in brez kakšnih pikic, a mehke in voljne. In marmelada, skuhana iz njih je bila kašasta, svilnata, gosta in čudovitega okusa.
Marelična je na sredini.


marelice
sladkor
lahko malo želirnega sredstva

Količine prilagodimo lastnemu okusu. Običajno dodam manj sladkorja, kot je zapisano v receptih. Od količine sladkorja in časa kuhanja pa je tudi odvisno, če se bomo odločili za dodajanje želirnega sredstva. Dodamo ga, če je čas kuhanja krajši in, če marmelado kuhamo z manj sladkorja. Sestavine ob občasnem mešanju kuhamo na počasnem ognju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar