nedelja, 4. avgust 2013

Marmelada iz breskev

V sezoni breskev bi bil greh, če bi marmelado iskali na policah trgovin. Ako dobimo domače, sočne breskve s tistim pravim okusom, jih seveda najraje pojemo sveže. Lahko si pripravimo tudi kakšno sladico s čudovitim okusom breskev: štrudelj, biskvit ali pa vanilijev puding z breskvami. Gotovo pa jih nekaj prihranimo tudi za domačo marmelado. Za čudovite poletne zajtrke s primorskim kruhom. Zelo pomembno je, da breskve pred prihodom v našo kuhinjo niso naredile veliko kilometrov, da so sladke in ne grenke ter da imajo še gladko in napeto kožo. Na tržnici ali v trgovini vedno pogledam, da so slovenske ali hrvaške. Večina teh namreč še ni pridelana po evropskem načinu pridelave z edinim vodilom čim večjega zaslužka.


domače breskve
sladkor po okusu
malo želirnega sredstva

Breskve operemo in z lupino vred narežemo na koščke. Lupina dobrih breskev namreč tako marmeladam, kot vsem jedem, ki so pripravljene z njo, da poseben dodaten okus in nekoliko rdečkasto barvo. Breskve skupaj s sladkorjem kuhamo na počasnem ognju. Dolžina kuhanja naj bo najmanj deset minut, odvisna pa je od tega v kakšni substanci želimo ohraniti breskve. V koščkih ali pa v bolj mazavi strukturi. V obeh primerih s takšno marmelado ne morete zgrešiti.

Pa brez zamere, ker je kozarec od ene druge marmelade. Je simpatične oblike in zelo prikladen za ponovno polnjenje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar