sobota, 16. avgust 2014

Karželj

Amanita caesarea. Hr. Blagva. To gobo je sicer našel in nabral John. Jaz nimam teh znanj in veščin. Običajno tudi njemu pripada ta del kuhe. To so pač moške stvari. Gobe, ribe in tako dalje. John pravi, da je to najboljša goba in, da jo je najbolje uživati surovo. Torej kot karpačo, ali pa na tanko narezano na kakšno drugo (gobjo) jed. Lahko pa seveda tudi pečeno ali kuhano, kot vam paše.



Karželj raste od junija do oktobra v redkem hrastovem ali kostanjevem gozdu, na gozdnih jasah in to vedno na istih mestih. Opis si raje preberite v kakšnem gobjem vodniku ali še bolje, vprašajte izkušenega gobarja. Tam izveste za značilnosti gob in njih razlikovanje z neužitnimi ali celo strupenimi. Jaz ne bi prevzela te odgovornosti. Mladega karžlja bi namreč lahko zamenjali za kakšno izmed mušnic.

Ni komentarjev:

Objavite komentar