Lathyrus sativus. Na Hrvaškem ji rečejo sikirica, v angleško govorečih deželah grass pea,
blue sweet pea, chickling vetch, Indian pea, Indian
vetch, white vetch, v Španiji almorta ali alverjón, v
Kataloniji guixa, v Grčiji λαθούρι,, na Portugalskem chícharos,
v italiji cicerchia, v Eritreji ሰበረ, sebere, Etijopiji ጓያ, guaya, v Bangladešu in Indiji pa khesari.
Nekateri pravijo, da zmanjšuje sladkor v krvi, v
vseh virih pa lahko zasledimo, da je nevrotoksična in, da pri pretiranem
uživanju lahko povzroča nevrološke težave (latirizem ali nevrolatirizem).
Pred uporabo jo namočimo za vsaj osem ur, kuhati pa
se mora v neslani vodi, sicer ostane trda. V Istri jo dodajajo mineštri,
v Dalmaciji drugim stročnicam, v Španiji (Castile-La Mancha) pa delajo iz nje moko (almorta).
Ni komentarjev:
Objavite komentar