sreda, 20. avgust 2014

Figa

Mlada figa na našem vrtu je letos bogato obrodila. Julijsko zorenje nam je prineslo 37 fig, na jesensko še čakamo. Iz fig lahko naredimo odlično marmelado, Sicer pa lahko pustimo domišljiji prosto pot, jaz sem se poskusila z biskvitom s figami, moja prijateljica jih je uporabila v presnem zavitku. Moram še kaj pokukati v mediteransko kuhinjo in še raziskati vse možnosti uporabe tega čudovitega sadeža.



Lat. Figus carica, Hr. smokva, It. fico, Ang. common fig, Nem. Figenbaum, Šp. higuera, Fr. Figuier.

Figa je ena izmed prvih rastlin, ki so jih ljudje kultivirali. Najdeni fosili fig izvirajo iz neolitika. Fige so bile tudi običajna hrana Rimljanov. Kultivirana je bila od Afganistana do Portugalske, kultivirana je bila tudi v Indiji. Od 15. stoletja naprej so jo vzgajali tudi v severni Evropi in na ameriških tleh v 16. stoletju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar