petek, 15. avgust 2014

Salpa, Frater, Šarg

Na tržnici smo nabrali nekaj različnih rib za žar. Zakaj bi vedno jedli prvokategornice, ki jih dobimo v vsaki gostilni. Takšnele pa teže kje okusimo in težko bi rekli, katera je bila boljša (okus je primerljiv). Pa še zagotovo so divje, ker jih ne gojijo. Le po ceni se razlikujejo, salpa je najcenejša, ostali dve pa sta nekje vmes do cene brancinov in orad (divjih seveda).



Salpa (lat. Sarpa salpa, hr. salpa, fr. la saupe, nem. Goldstrieme, šp. la salema, salpa, it. salpa, an. salema porgy)

Salpa živi vzdolž obale med lgami v nepreglobokem morju. Zraste do 40 cm. Je eliptične oblike, hrbet je olivno moder, boki in trebuh so srebrnkasti. Vzdolž bokov ima do 10 zlatorumenih prog, na začetku prsne plavuti ima temen madež.

Meso ima poseben, a dober okus, ker se hrani z algami. Najboljša je pečena v pečici ali na žaru.

 

Šarg (lat. Diplodus sargus, hr. šarag, fr. sar commun, nem. Geißbrasse, šp. sargo commun, it. sarago maggiore, an. sargo)

Šarg živi v špranjah obalnih skal, med travo in algami. Do 40 cm dolg, ovalen, ob bokih stisnjen. Hrbet je rjavosiv, boki so svetlejši, trebuh je sivo srebrn. Na začetku repa ima večji črn madež in po telesu od sedem do osem navpičnih temnih prog.

Meso je zelo okusno. Najboljši je pečen na žaru ali v pečici.

 

Fratrc (lat. Diplodus vulgaris, hr. fratar, baranj, fr. la sar, nem. Zweibindenbrasse, šp. mojarra, it. sarago, an. common two-banded seabream)

Fratrc živi na skalnatem, predvsem obraslem plitvem dnu, ob ustju rek. Do 40 cm velik, sivo srebrn z zlatimi odsevi. Vzdolž bokov ima do 16 rjavorumenih vodoravnih črt ter dve širši progi: eno takoj za škržnim poklopcem od hrbta do boka, drugo ob koncu trupa pred repno plavutjo.

Meso je belo, okusno, a manj cenjeno od šargovega. Najboljši je pečen v pečici ali na žaru, skupaj z drugimi ribami ga lahko uporabimo tudi za brodet.

Ni komentarjev:

Objavite komentar