torek, 12. avgust 2014

Zelišča

Posušena zelišča dobim iz več strani. Od mame, ki jih nabira v bolj planinskih predelih, od prijateljic, kakšnega pa naberem tudi sama. Največkrat v Istri, kjer imajo še bolj eteričen okus. Raba zeli je različna – za različne namene, pomembno je kateri del uporabljamo za kaj, še najpomembnejše pa so količine. Pri prenekaterih je majhen odmerek lahko zdravilen, prevelik pa škodljiv ali celo strupen.


K posameznim zeliščem se vrnem še v posebnih blogih, kjer bom poskušala vsakega izmed njih slikati v še zelenem in cvetočem stanju. Nekatera izmed njih lahko najdete tudi med začimbami v lončkih na vrtu, ki sem jih opisala v enem izmed predhodnih blogov.

Peteršilj, Roža in Šipek, Meta, Melisa, Ognjič, Rman, Rožmarin, Rutica, Žajbelj, Šentjanževka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar